Historie

1 januari 1965
Oprichting

Volleybal in Meerkerk begint in 1965 met de aansluiting bij de omnivereniging SVM (actief sinds 1931). Of althans, niet echt in Meerkerk. In de beginjaren leidt men namelijk een zwervend bestaan langs kleine gymzaaltjes in de regio, totdat de van Rappardhal in Gorinchem onderdak biedt. In deze hal zouden ook de eerste hoogtepunten worden genoteerd. In zowel 1972 als 1973 werden de heren kampioen en wisten zo promotie naar de hoogste klasse in het district af te dwingen: de promotieklasse. Door een versterkte degradatie en een mislukte fusie met de Meteoor, vertrok in 1975 alleen een groot deel van H1 naar de Meteoor. Het zou voorlopig het einde betekenen van het volleybal bij SVM.

1 januari 1976
De Pukkel

Na het vertrek van de meeste spelers naar de Meteoor en het gebrek aan een zaalruimte leek het even gedaan met volleybal in Meerkerk. Voor het seizoen 1975-1976 werden geen teams ingeschreven voor de competitie. Maar in oktober 1976 werd het zaaltje aan de Blommendaal geopend, wat een jaar of 10 de gezellige thuishaven van SVM zou worden: de Pukkel. Aangezien er een jaar geen competitie gespeeld was, moest er onderaan worden begonnen. Met de terugkeer van een aantal oud-spelers uit de hoogtijdagen wist men weer op te krabbelen vanuit de 4e klasse tot kampioen in de 3e klasse, wat zowel D1 als H1 lukte in het jaar 1981. Het laatste jaar in de Pukkel zou memorabel worden: beide vlaggenschepen kroonden zich in 1986 tot kampioen in de 2e klasse. 

1 januari 1986
De Linde

Ondertussen werd in Meerkerk begonnen met de bouw van een grote sporthal, die in 1986 opgeleverd werd onder de naam “de Linde”, tot op de dag van vandaag de thuishaven van de Meerkerkse club. In deze hal ontpopte H1 zich tot een vaste speler in de 1e klasse en streed men zelfs regelmatig mee om de bovenste plaatsen. In 1989 wist het team net geen promotie af te dwingen door in de cruciale laatste wedstrijd met 3-0 te verliezen. Intussen was er meer succes voor D1: mede dankzij een succesvolle jeugdlijn (die in deze periode meerdere kampioenen wist af te leveren en top10 klasseringen haalde op nationale kampioenschappen) maakte D1 de opmars naar de promotieklasse via een kampioenschap in 1991.

1 januari 1995
Volley Meerkerk ’95

1995 markeerde een nieuwe mijlpaal voor het volleybal in Meerkerk. De omnivereniging SVM viel uit elkaar en alle afzonderlijke sporten gingen verder onder een nieuwe naam, waarbij het volleybal voortaan Volley Meerkerk ’95 heette. Het eerste herenteam was na een kort uitstapje in de 2e klasse weer terug in de 1e klasse, waar het meer onderin bivakkeerde dan bovenin. De dames lieten meer van zich spreken: na een paar opbouwjaren wist men in 2000 kampioen te worden in de promotieklasse. En 2 jaar later volgde een nieuw hoogtepunt met de winst van de regiobeker en promotie naar de landelijke 2e divisie.

1 januari 2002
Stabiele landelijke speler

Sinds 2002 wordt er onafgebroken landelijk volleybal gespeeld in Meerkerk. De dames blijken een stabiele factor te zijn in de 2e divisie, al worden soms ternauwernood degradatiewedstrijden ontlopen. In 2014 volgt het tot nu toe grootste succes: in een directe confrontatie met een van de concurrenten wordt het kampioenschap in de 2e divisie behaald. Het verblijf in de 1e divisie zou helaas tot 2 seizoen beperkt blijven (met als beste resultaat een 9e plaats in 2015), maar in het seizoen 2020-2021 zullen de dames na het afgebroken coronaseizoen wederom acteren in de 1e divisie.

In contrast met de succesvolle dameslijn modderden de heren maar wat aan. Door een herstructurering in 2002 moest zelfs een jaartje 3e klasse worden gespeeld, maar gelukkig was er 3 jaar later alweer een kampioenschap te vieren in de 2e klasse. In 2006 stootte men in een keer door naar de PD-wedstrijden voor de promotieklasse, maar op het moment supreme kon men dat helaas niet afdwingen. Een aantal jaren onderin de 1e klasse en bovenin de 2e klasse volgden, waarna sinds 2013 de 1e klasse weer stabiel werd bemand. De weg naar boven werd ingezet en voor het eerst in jaren was H1 weer in strijd om het kampioenschap in de 1e klasse. Hoe het geeindigd zou zijn, zullen we nooit weten, maar met de 2e plaats na het afgebroken coronaseizoen wisten ook de Meerkerkse mannen promotie te bewerkstelligen. Waardoor 2020-2021 als mijlpaal de geschiedenis in zal gaan: voor het eerst promotieklasse volleybal bij de heren in Meerkerk!

1 februari 2023
Superclub Volley Vijfheerenlanden

Sinds februari 2023 is Volley Meerkerk '95 onderdeel van "Superclub Volley Vijfheerenlanden”. Dit is een samenwerking met de Nevobo, Gemeente Vijfheerenlanden, volleybalvereniging Servia in Vianen en volleybalvereniging WHV in Asperen. Met elkaar zien we een unieke kans om sport en bewegen, en de volleybalsport in het bijzonder, een impuls te geven. De samenwerking loopt in eerste instantie t/m 2025, de intentie is uiteraard om deze voort te zetten als blijkt dat deze succesvol is. 

Foutje gevonden? Neem contact op met Volley Meerkerk.