Over Zwanen en Hanen

Geschreven op 1 februari 2023 door Haan 7

7 Weetjes over zwanen ( en Hanen)

De zwaan in het wapen van Arkel is afgeleid van het helmteken van de Heren Van Arkel. De oorsprong gaat terug op een sage, waarbij Jan van Arkel door een zwaan, die voor zijn boot uitvloog, naar het stamland werd geleid.

Zwanen zijn grote watervogels die bekend staan om hun elegantie en romantiek. De statige dieren worden in het wild ongeveer twintig jaar oud. Sommige zwanensoorten blijven het hele jaar door in Nederland, maar er zijn ook soorten die alleen bij ons komen overwinteren.

1. Grondelen

De lange nek van een zwaan is niet alleen mooi, maar ook handig. Een zwaan eet waterplantjes en kleine vissen. Om voedsel te vinden, gaat een zwaan met zijn kop en borst onder water; dit heet grondelen. De lange hals komt daarbij erg van pas, want hiermee komt hij extra diep om zijn hapjes op te vissen. Als de zwaan aan land is, eet hij gras.

En dat is precies wat De Arkelse Zwanen moesten doen, in de eerste set tegen de Hanen van Mooi Meerkerk. Aan alle kanten kwamen ze te kort en moesten grondelen naar de vele ballen die op de grond om hen heen neerploften. Met name met de twee servicebeurten van Rene hadden ze extreem veel moeite. Uiteindelijk moesten de Zwanen in het gras bijten (8-25)

2. Broeden

Zwanen broeden van maart tot en met mei. Het nest bevindt zich op de grond of op een berg plantaardig materiaal bij een oever. Het vrouwtje broedt in ongeveer 36 dagen gemiddeld zes eieren uit. Mannetjes hebben de taak het nest te beschermen. Ze kunnen dan agressief worden blazen en hun vijanden aanvliegen.

En dat is precies wat de Arkelse Zwanen deden. Zij broeden samen met hun coach (Dochter van Arjan V.) een listig plan uit en begonnen al wat agressief te blazen, zonder onder de indruk te zijn van het spel van de Meerkerkse Hanen. We hadden gewaarschuwd moeten zijn, maar de nonchalance vierde hoogtij. Als team zouden we het samen moeten aanpakken, maar we bleven individuen zonder goede communicatie en positieve stimulatie. Gelukkig was de set eerder voorbij dan het plan uitgebroed (14-25)

3. Eeuwige trouw

Zwanen staan symbool voor de liefde. Ze vormen één van de weinige diersoorten die monogaam zijn. Wanneer de partner overlijdt, nemen ze dan ook echt de tijd om een nieuwe relatie aan te gaan. Dit geldt overigens niet voor elke zwaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat met name de zwarte zwaan nog wel eens van meerdere walletjes eet.

En dat is precies wat de Arkelse Zwanen lieten zien. Vasthoudend aan hun eigen kwaliteiten en vertrouwend op hun teamgenoten, lieten zij de tijd in hun voordeel spelen. De spanning lag daarmee geheel bij de Hanen die meer en meer moeite kregen om hun eigen spel te spelen. Frustraties kwamen omhoog en in plaats van samenwerking tussen veldspelers, bankspelers en coaching, werd er vanaf de bank geroepen dat ‘ze het zelf moesten oplossen…’ Hier kreeg de teamspirit van de Hanen, al jarenlang ons sterke punt, een flinke knauw. Een terechte setwinst voor de Zwanen was het gevolg (25-22)

4. Soorten

Er zijn wereldwijd zeven soorten zwanen: De knobbelzwaan, de zwarte zwaan, de zwarthalszwaan, de wilde zwaan, de trompetzwaan, de kleine zwaan en de fluitzwaan. De bekendste hiervan is de knobbelzwaan, die het hele jaar door in Nederland te vinden is.

Hoe het met Hanensoorten staat, weet ik niet precies, maar tot halverwege de vierde set hadden we in ieder geval in het veld soorten te weinig om het momentum te keren. Bij de stand 15-3 en de tweede time-out werden er (veelal terechte) maatregelen getroffen. De zevende Haan bleek onontbeerlijk in de passing en door het ontbreken van twee vaste middenspelers (Wim en Jos), werd op de midden weer teruggevallen op onze bekendste soort, Haan Rob-lost-het-op. En dat deed Rob zeker. Mede door zijn inzet en lange servicebeurt werd de set met 23-25 op het aller-allerlaatste moment binnengeharkt. De winst was toch weer binnen.

5. Zwanenjong

Het is een mooi tafereel: een moederzwaan met haar donzige kindjes achter zich aan. Het jong van een zwaan wordt een pul genoemd, of simpelweg babyzwaan. Al een paar uur nadat de pullen zijn geboren, kunnen ze lopen en zwemmen.

Tsja na de wedstrijd houdt het vergelijk niet op. Achter elkaar aan liepen de Hanen de foyer van De Lingehof in. Aan de lange tafel werden de glazen gevuld met het overheerlijke gerstenat van Hertog Jan en Leffe Blond. Maar ook Heineken was vertegenwoordigt met 0.0 en Malt… en bleef dus onaangeroerd. De behoefte aan de Pullen van De Linde zorgde toch voor een snel vertrek. Voor een enkeling een onbegrijpelijke wending, omdat er in de Linde geen bier meer is, maar slechts verschillende vormen van gemeentepils. Daar komt bij dat een paar uur nadat de pullen zijn gevuld, het voor die enkeling onmogelijk is om ff naar huis te lopen, laat staan te zwemmen…

6. Koninklijk eigendom

Volgens een oude wet is het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, eigenaar van alle knobbelzwanen in Engeland en Wales. In de middeleeuwen (en nu nog steeds) was zwanenvlees een delicatesse voor de rijken, zo is de wet ontstaan.

De Hanen zijn eigendom van niemand en vormen zeker geen koninklijke hap. Over de nieuwe hapjes in De Linde zijn de meningen net zo verdeeld als de Pullen en het bier. De dikke laag paneermeel vertroebeld de prima smaak van de onderliggende kiphaasjes, het is echter geen kipbonk wat toch echt hemels was!

7. Zwarte zwaan

De zwarte zwaan is een soort uit Australië en Nieuw-Zeeland. Hij heeft veel weg van de knobbelzwaan, behalve dat hij bijna volledig zwart is. Van alle zwanensoorten heeft de zwarte zwaan de langste nek, meer dan de helft van zijn totale lichaamslengte.

Tsja, om deze wedstrijd een zwarte bladzijde te noemen gaat echt veel te ver. Het was geen rampzalige wedstrijd, maar eerder een terug-op-aarde-moment. Ik wil geen zwarte sneeuw zien, maar ben wel geschrokken van het snelle verval in één pot. Hierbij geven we de Ketel niet de schuld dat hij zwart ziet, maar scharrelen we al kraaiend verder in de zoektocht naar een wapen om de volgende (wed-)strijd aan te gaan. En wel op woensdag 8 februari in onze eigen Linde!

Voetnoot: René had de langste… maar daar gaat het niet om.


Meer over Heren 2

Niveau: 2e Klasse C
Speeltijd: Woensdag 20.45 - 22.00 uur
Training(en): Woensdag 20.30- 22.00 uur
Teamsponsor:

Wedstrijden mede mogelijk gemaakt door:
Zonder sponsoren geen vereniging

Grote dank aan onze sponsoren

Draag jij ook een steentje bij?

Sponsorkliks

Via Sponsorkliks koop je gewoon online, maar voor elke aankoop gaat er een klein bedrag naar onze vereniging!

Foutje gevonden? Neem contact op met Volley Meerkerk.