In het kader van “Meer spelplezier” wordt vanaf 2020 een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd, waarover diverse belanghebbenden eerder hun mening hebben gegeven. Dat gebeurde via wedstrijdverslagen, interviews en enquêtes, die de afgelopen maanden zijn uitgezet. De uitkomsten daarvan, waren heel duidelijk.
Per ongeluk scoren via de hand is voortaan uit den boze, bij een aanval moeten blokkeerders afstand houden en de service hoeft niet meer over het net, zo heeft de spelregelcommissie van de FIVB besloten. De NeVoBo heeft na lang beraad besloten deze besluiten over te nemen in de Officiële spelregels volleybal 2020 voor 1e divisie en lager.
9.2 Aard van de aanraking
Van het gesteggel over al dan niet touche, zijn we volgend seizoen verlost. De regels zijn iets duidelijker geworden. Scoren via de hand van een ander, is niet meer toegestaan. Het op die wijze creëren van een scoringskans levert teveel onduidelijkheid en discussie op. Een revolutionaire regelwijziging? Nee, want in Nederland werd de FIVB -richtlijn hierover al langer gevolgd. Vraag dat maar bij het team van De Hanen, dat dit seizoen in de tweede kelderklasse regelmatig dergelijke ballen afgekeurd zag worden, vooral in eigen huis. ,,De afspraak om alle toucheballen waarbij de hand wordt geraakt af te keuren, werd bij De Hanen al heimelijk toegepast’’, zegt Ploegoor. ,,Het stond alleen nog niet in de regels. Dat is nu geformaliseerd en geldt vanaf 2020 dus voor iedereen.
11.4 Fouten van een speler bij het net
Het geduw en getrek bij het net als een aanval word gedaan, is voortaan voorbij. Spelers van de verdedigende partij moeten vanaf volgend seizoen een meter afstand houden van de aanval van de aanvallende ploeg. Ook deze regel is minder spannend dan hij lijkt. Wederom worden De Hanen van Heren 2 uit Meerkerk hierbij aangehaald. Zij brachten ons eigenlijk op het idee. In dat team wordt door de passer-lopers al seizoenen lang niet geblokt, waardoor de scoringskansen van de tegenstander, op de A en B-positie, met 45% toe zijn genomen. Een zeer aantrekkelijk en aanvallend spel ontstaat (voor de tegenstanders; red.). Ploegoor: ,,Om dit spel te promoten heeft de FIVB dat ‘blokkeren’ nu voor elke speler als wangedrag bestempeld. Je ziet toch dat ze de grenzen opzochten, waardoor de bal soms zelfs binnen de eerste meter werd ‘terug-geblokt’. Goed dat dit soort excessen niet meer mag en geformaliseerd wordt.’’
12.4 Uitvoeren van de service
Van alle nieuwe regels is dit de meest ingrijpende. Want iedereen die volleybalt weet niet beter dan dat de bal bij een service over het net moet om een punt te kunnen maken. Om het spel vlotter te laten lopen hoeft dat voortaan echter niet meer. Dat zal wennen worden voor alle klassiek geschoolde volleyballers en scheidsrechters. De bal moet wel op het veld van de tegenpartij, maar hoeft niet per se over het net. ,,Dit is revolutionair’’, zegt Ploegoor. ,,Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Het rondje bier voor een foutieve service onder het net door, is hiermee verleden tijd”.
15.5 Spelerwissels
Tijdrekken door bij een wissel tergend langzaam vanaf de hoek van het veld naar de middenlijn te sjokken is voortaan weer wel mogelijk. Spelers die naar de kant worden gehaald mogen het veld voortaan via de langst mogelijke weg verlaten en hoeven dus niet meer zoals nu direct richting middenlijn te lopen. ,,Dit om de publiekswissel meer cachet te geven’’, aldus Ploegoor. Op zich prima bedacht, maar nadelen kleven er ook aan deze regel. Want wat als je als spelers eerst nog een halve zaal langs vijandelijke supporters gaat lopen? De praktijk zal het leren.
7.7 Fout bij doordraaien
De FIVB voert volgend jaar niet alleen een paar regels in, er wordt ook eentje overboord gegooid. Rouleren volgens het KLOK-principe, is vanaf volgend seizoen van de baan. Het is straks gewoon volledige willekeur wat de KLOK slaat, zoals we dit seizoen voor de serverende ploeg al deels toestonden. Mocht de NeVoBo-bekerfinale dit seizoen door een vijfde set worden beslist, dan wordt in de laatste set nog wel het KLOK-systeem gehanteerd. Dit als knipoog naar het verleden. ,,De pilot die in een aantal landen is gehouden, was zeer interessant’’, zegt Ploegoor. ,,De KLOK-regel zou eerlijker zijn, zo bleek uit archiefonderzoek. Maar het heeft in de praktijk niet het voordeel opgeleverd dat verwacht was. Het bleek te simpel en saai voor toeschouwers en deelnemers. Juist de verwarring over de juiste positie in het veld leidt tot emotie in het team, bij de scheidsrechter en op de tribunes.
Over de minder voorname wijzigingen bericht de NeVoBo later op de site.
Op naar nog meer spelplezier in het volleybalveld!