Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben last van rug- en nekklachten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo). De cijfers gaan over het jaar 2017 en zijn afkomstig van volleybalverenigingen door het hele land. Daar worden mensen met dergelijke klachten vaak als eerste gespot, voordat zij een behandeling ondergaan. Volgens de NeVoBo is het percentage mensen met nek- en rugpijn nog nooit zo hoog geweest. De reden? We zitten veel te veel.
“Mensen zijn niet gemaakt om te zitten, maar om te bewegen”, aldus de Haan, een willekeurige speler bij een willekeurig team bij een willekeurig volleybalvereniging. “We zien het iedere wedstrijd weer gebeuren; volleyballers die massaal – en vaak al op jonge leeftijd – uren achtereen in starre houdingen zitten of hangen op de reservebank. De jongeren met hun gsm of laptop, de ouderen suf en duf voor zich uitkijkend naar de (wederom saaie; red.) wedstrijd. Dat is funest voor je wervelkolom.”
Verschillen
Opvallend is dat het aantal volleyballers met nek- en rugklachten per dag van de week en zelfs per uur sterk verschilt. In de weekenden en met name de zaterdag heeft bijvoorbeeld zo’n 55 procent van een willekeurig team (H2; red.) bij een willekeurig volleybalvereniging (VoMe’95; red.) , last van dit soort ongemakken, terwijl op een woensdag het percentage rond de 7 procent schommelt. Op donderdagen rond 19.00 uur is het weer wat hoger, net als de maandagavond na 21.00 uur. Dan heeft 26,2 procent last van de rug of nek. Daarnaast is er ook een verschil te zien als we kijken naar de verschillende posities. In totaal heeft 100 procent van alle spelverdelers dit soort klachten, tegenover 18 procent van de Passer-lopers. Wat weer heel vreemd is want die laatsten zitten gemiddeld even veel op de bank als de spelverdelers. Alhoewel die individueel gezien weer zeer grote verschillen kennen. Middenspelers komen in de statistieken niet voor (die hebben geen ruggengraat; red.).
Wat te doen tegen nek- en rugpijn?
Heeft u ook nek- en rugklachten en wil u hier graag vanaf? Dan kunt u natuurlijk naar de huisarts gaan, maar u kunt ook proberen om meer te bewegen. Volwassenen moeten per week minimaal 2,5 uur matig bewegen; hierbij kunt u denken aan flink trainen of klussen in huis. Deze 2,5 uur is eigenlijk nog niet genoeg. Daarom is het ook belangrijk om in de resterende tijd regelmatig van de bank te komen en bijvoorbeeld een stukje te lopen. Dit kan tijdens een wedstrijd makkelijk in het ballenhok of achter de reclameborden. Ook kunt u spierversterkende oefeningen doen. Denk hierbij aan het actief bewegen van het hoofd bij het nuttigen van een kipbonk of een drankje aan de bar.
De NeVoBo overweegt inmiddels om bij meer dan twee bankspelers, extra spelers actief aan de wedstrijd deel te laten nemen. Dat zou betekenen dat er bijvoorbeeld een extra blokkeerder bij komt of dat er met 7 man gepasst kan worden bij een lastige service. Of deze regel dit seizoen nog wordt doorgevoerd hangt af van het hoogste beslisorgaan van de NeVoBo. Die zitten echter nog in vergadering!